Cervantes, 5-15 - Cerdanyola del Vallès

936 920 884

Estratègies i consells per desenvolupar el llenguatge oral

Estratègies i consells per desenvolupar el llenguatge oral

El desenvolupament del llenguatge oral és una part fonamental en el creixement i aprenentatge dels infants. A l’escola, ens comprometem a proporcionar les eines necessàries perquè els nostres alumnes puguin desenvolupar aquesta habilitat essencial. A continuació, oferim algunes estratègies i consells per fomentar el llenguatge oral dels nens tant a l’escola com a casa.

Els infants aprenen el llenguatge en contextos rics en interacció i estímuls verbals. És important parlar amb els nens de manera freqüent i variada, utilitzant un vocabulari ric i correcte. Posant les nostres paraules a les seves accions. A més, és crucial escoltar-los activament, mostrant interès pel que diuen i fomentant converses significatives.

Llenguatge Oral

Assegurar que ens escolta és important. Cal buscar el contacte visual i prioritzar l’escolta activa. Per fomentar aquesta habilitat, podem fer activitats d’atenció compartida com mirar contes, jugar junts o realitzar tasques a casa. Aquestes activitats ajuden a establir una connexió més profunda i a millorar la comunicació. És essencial dedicar temps de qualitat per escoltar i interactuar de manera efectiva, assegurant-nos que l’altre se sent valorat i comprès en tot moment.

Llenguatge Oral

La lectura en veu alta no només millora la comprensió lectora, sinó que també ajuda els infants a conèixer noves paraules i estructures gramaticals. Llegir contes, poemes i llibres adequats a la seva edat permet als nens escoltar models de llenguatge ric i variat. També és útil fer preguntes sobre la lectura per estimular la comprensió i l’expressió oral.

Els jocs de paraules, les endevinalles i les cançons són excel·lents recursos per enriquir el llenguatge oral. Aquests jocs permeten als nens practicar la pronunciació, l’entonació i el ritme de la parla d’una manera divertida i lúdica. A més, els ajuden a ampliar el seu vocabulari de manera natural.

Llenguatge Oral
Llenguatge Oral

La interacció amb altres nens i adults és fonamental per al desenvolupament del llenguatge. Fomentar activitats en grup, jocs col·lectius i converses entre iguals permet als infants practicar les seves habilitats comunicatives. És important donar-los oportunitats per parlar, escoltar i respondre en diferents contextos socials.

El paper de la família és essencial en el desenvolupament del llenguatge oral. Animar els pares a parlar, llegir i jugar amb els seus fills en l’entorn familiar reforça les habilitats lingüístiques apreses a l’escola. Les converses diàries sobre les activitats escolars, les experiències personals i les històries familiars contribueixen significativament al creixement lingüístic dels nens.

Llenguatge Oral

Cada infant és únic i té el seu propi ritme de desenvolupament. És important observar i entendre les necessitats individuals de cada nen per proporcionar el suport adequat. En cas de detectar dificultats en el llenguatge, és recomanable consultar un especialista per rebre orientació i suport addicional.

Ser un bon model implica parlar amb un llenguatge correcte, tant en estructura com en pronunciació, que els altres puguin imitar. Utilitzar un vocabulari ric i precís és fonamental, anomenant cada cosa pel seu nom. Això ajuda a desenvolupar habilitats lingüístiques sòlides i a enriquir la comunicació. Ser coherent i clar en la nostra expressió verbal proporciona un exemple positiu que els altres poden seguir, facilitant l’aprenentatge i la comprensió. Dedicar atenció a aquests detalls és clau per ser un model efectiu.

El desenvolupament del llenguatge oral és un procés continu que requereix la col·laboració de l’escola, la família i l’entorn social. A través de la creació d’un entorn ric en llenguatge, la lectura en veu alta, els jocs de paraules, la interacció social, l’ús de recursos tecnològics i la implicació de la família, podem ajudar els nostres infants a desenvolupar habilitats comunicatives sòlides que els serviran al llarg de tota la seva vida.

A l’escola, estem compromesos a oferir el millor suport per al desenvolupament integral dels nostres estudiants. Convidem les famílies a unir-se a nosaltres en aquesta tasca i a col·laborar activament en el creixement lingüístic dels seus fills. Junts, podem aconseguir que cada infant desenvolupi el seu potencial comunicatiu al màxim.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website