Cervantes, 5-15 - Cerdanyola del Vallès

936 920 884

Un curs ple d’ART

Un curs ple d’ART

Dins el món de l’educació, ens sorgeix la necessitat de mostrar que l’art és molt més que un llenguatge, una expressió o una creació. És per molts alumnes l’expressió de la seva pròpia essència. Per això viure, aprendre i créixer dins un entorn artístic és important i necessari per fer dels nostres alumnes persones amb criteri, de mirada oberta i culturals.

El projecte +Art a les escoles ens convida a treballar i viure amb l’art i per l’art amb la proposta de diferents dinàmiques i creacions.

En aquest curs que hem acabat, +Art a les escoles ens va proposar de treballar un projecte per a cada etapa. Donant la importància de fer de l’art un eix transversal entre les matèries.

Instal·lació artística per educació infantil

Com a font d’inspiració i treball, es va proposar a les etapes primerenques d’infantil fer una instal·lació artística a partir d’un o d’una artista inspirador.

En aquest cas, els petits de l’escola van estar treballant l’artista japonesa Yayoi Kusama. Amb el treball global de la seva obra i fent diferents recreacions i creacions a partir d’ella, es va concloure el projecte fent entre tot l’alumnat una instal·lació artística dins d’un espai principal de l’escola.

L’experiència de transformar tot un espai per arribar a l’obra global de la Yayoi Kusama va comportar el compromís de l’alumnat a enganxar gomets rodons de colors dins d’una habitació blanca. Després de 15 dies, el resultat va ser la creació d’una atmosfera de color i formes dissenyades i imaginades pels mateixos infants recordant l’obra de l’artista. Tota una experiència que hem tingut instal·lada i mostrada a l’escola des del mes de març fins a finals de curs.

Educació primària crea un Capgròs

Pel que fa a l’etapa de primària, la proposta de +Art a les escoles va ser la creació d’un capgròs.

La finalitat de la proposta comportava crear un símbol d’identitat per l’escola que naixés a partir del disseny d’un capgròs per part dels alumnes.

El procés de triar per esbrinar quin capgròs ens identificaria va ser realitzat a partir de les assemblees de classe i de la trobada de delegats organitzada per l’AIP (Agent Impulsor de la Participació).

D’aquesta reunió naixia el nom i la forma del capgròs que els diferents cursos de primària treballarien, des de la seva creació, passant per la història dels gegants i capgrossos, per la seva construcció, per la seva simbologia i com acció de vetlla de les tradicions catalanes.

Els alumnes de quart de primària van ser els encarregats de construir-lo. Els alumnes de tercer de primària van ser els responsable de crear la dansa que acompanyaria el capgròs en el seu ball de gala, celebrat a Manresa. I els alumnes de cinquè van ser els portadors del capgròs a la trobada de l’Aplec de Sant Francesc Coll a Manresa amb les 25 escoles FEDAC. En aquesta trobada es van reunir tots els capgrossos de les diferents FEDAC i es va fer el “bateig” tradicional amb balls de festa.

Tot un gran dia!

Educació secundària omple el Liceu de Barcelona

I per acabar, +Art a les escoles va proposar a l’etapa de la secundària el treball de l’obra de dansa “La nit de Sant Joan” al Liceu de Barcelona.

Sessions de formació als mestres i contingut treballat de manera global, ens va portar a visitar el Liceu per veure l’espectacle “La nit de Sant Joan”. Una gran experiència memorable viscuda les 25 escoles FEDAC amb la participació de gairebé 1200 alumnes i 86 mestres.

Amb aquestes tres experiències artístiques, +Art a les escoles té la finalitat de fer de l’Art dins de les escoles una nova manera de viure i aprendre. Necessària, expressiva i creativa.

25 activitats artístiques més

Sense menystenir les més de 25 activitats artístiques que fem en el conjunt de l’escola al llarg del curs, exposicions, obres de teatre, concerts de Nadal, Santa Cecília, Festivitat del Pare Coll,… Un total de 28 activitats artístiques entre infantil, primària i secundària amb la participació de tot l’alumnat i les famílies.

Tanquem un curs artístic, on com escola s’ha donat l’empenta definitiva al projecte “S’aixeca el teló” amb l’atorgament de la certificació d’escola pedagògica innovadora de les arts escèniques per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

FEDAC Cerdanyola aposta i creix per una educació de les arts global, rica, culte i transformadora per l’alumnat i el professorat de l’escola. 

Des de +ART a les escoles, l’art ha de ser la transformació de l’alumnat i dels centres per ajudar-los a ser bones persones, creatives i plurals.

+art
CreaEscola Quality Certificate for Education Website