Cervantes, 5-15 - Cerdanyola del Vallès

936 920 884

El Club dels Periodistes a FEDAC Cerdanyola

El Club dels Periodistes a FEDAC Cerdanyola

  • El Club dels Periodistes és la nova optativa ofertada als alumnes de 3r d’ESO
  • Esdevenim els redactors d’un capítol de la sèrie Castle

Objectivitat, veracitat, rigorositat són alguns mots que defineixen la feina d’un bon periodista. Mots que els alumnes de tercer d’educació secundària tenen molt present a la matèria El Club dels Periodistes quan es posen en la pell d’autèntics redactors i reporters del nostre diari. 

Estrenem optatives

L’optativa de El Club dels Periodistes, a càrrec de la professora de llengua anglesa Elisabeth Bailach, busca apropar als alumnes al registre i els textos periodístics de manera didàctica sense deixar de banda l’objectivitat que caracteritza aquest gènere. Ens posarem en la pell d’un/a periodista i escriurem notícies, farem entrevistes, realitzarem crítiques de diferents tipus, cartes i fins i tot diàlegs per vinyetes. L’objectiu és millorar la seva escriptura mentre ens familiaritzem amb les seccions que ens podem trobar a un diari o revista i que ells mateixos esdevinguin els protagonistes.

En combinació, també ofertem l’optativa d’Il·lustració. La professora de l’àmbit artístic Laura García s’encarrega que els alumnes rebin una formació tecnològica-artística que consisteix en l’especialització de la part il·lustrada d’aquells apartats periodístics per excel·lència. De forma paral·lela a l’optativa de El Club dels Periodistes, es treballa l’àmbit de la fotografia, el dibuix i el vídeo entre d’altres. Es pretén que els alumnes siguin capaços d’il·lustrar noticies, articles o entrevistes en premsa escrita.

Per culminar aquestes formacions, el tercer trimestre unim els aprenentatges desenvolupats en les optatives d’Il·lustració i El Club dels Periodistes per crear una revista. Posarem a prova allò que hem après durant el curs i serà el moment d’aplicar-ho i crear una revista on barregem les diferents tècniques apreses fusionant l’escriptura amb l’art.

Redactors d’un capítol de Castle

Durant aquestes darreres sessions de El Club dels Periodistes, els alumnes s’han centrat en estudiar la notícia i les seves característiques. Tot i haver observat i analitzat notícies reals per tal de saber com escriure-la, els nostres alumnes han anat una mica més enllà amb la redacció d’una notícia d’un cas que han visionat prèviament a classe: un capítol de la sèrie de televisió estadunidenca Castle

En primer lloc, els alumnes han donat resposta a través del capítol a les 6W, les sis grans preguntes del periodisme (Who, When, What, Where, How, Why – Qui, Quan, Què, On, Com, Per què). Seguidament, un cop tota la informació ha sigut recopilada, ens hem dedicat a separar allò que és notícia (fets objectius) d’allò que és propi de la ficció d’una sèrie cinematogràfica. Finalment, s’han disposat a escriure la notícia sobre l’assassinat de Sara Cutler. Ens hem posat a la pell dels redactors d’un diari i hem procurat ser tan fidels als fets com ens ha estat possible.

Aquesta i altres activitats són les que duem a terme a l’optativa de EL Club dels Periodistes. Una assignatura que busca que els nostres alumnes millorin les seves habilitats envers l’escriptura a través de dinàmiques com el visionament de sèries o el role-playing. Així doncs, ens acomiadem fins a la següent notícia!

El Club dels Periodistes
CreaEscola Quality Certificate for Education Website