Cervantes, 5-15 - Cerdanyola del Vallès

936 920 884

+ART A LES ESCOLES: ANEM DE TRADICIONS

+ART A LES ESCOLES: ANEM DE TRADICIONS

Des de +Art a les escoles i donant valor per ressorgir el treball de les tradicions a les escoles, es proposa crear un capgròs, gegantó o gegant com a símbol d’identitat de cada escola i com a element tradicional i de folklore català.

Què és +Art a les escoles ?

Des de fa un parell de cursos un nou pilar pedagògic està revolucionant les escoles FEDAC. +Art a les escoles treballa per transformar als alumnes de les 25 escoles FEDAC cap a una mirada més artística, crítica i subjectiva del món que els envolta.

Si l’any passat, quan va començar el projecte +ART a les escoles, treballàvem des del vessant pictòric amb les obres inspiradores de l’artista madrileny, Siro López i exposant-les a les sales d’art de la Nau Bostik de Barcelona. Enguany posem la mirada cap a les tradicions catalanes i la seva música i folklore.

Anem de tradicions

Les tradicions catalanes a l’escola sempre han estat un eix important per parlar de l’entorn, del territori, dels costums i de la vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

L’escola sempre s’ha mostrat oberta i capacitada per transmetre als infants les tradicions del lloc on viuen, així com donar valor a la llengua i cultura sigui el país que sigui i es parli la llengua que es parli. Des de fa molts anys les tradicions que més es treballaven a les escoles catalanes eren els balls de bastons, la festa de Sant Jordi, els Jocs florals i, en algunes escoles, la festa major de la població on estava ubicada l’escola.

Les diferents escoles FEDAC, des del mes d’octubre es troben programant com serà el procés de creació del capgròs, gegantó o gegant com a símbol d’identitat de cada escola i com a element tradicional i de folklore català. Cada escola lliurement dissenyarà el procés segons l’alumnat del seu centre. El projecte està adreçat a tot l’alumnat de primària. 

La pretensió de fer un capgròs no només recau en la seva elaboració artística i creativa sinó també en tot el que mou al seu voltant: la història dels capgrossos, els balls i les músiques, la tècnica per portar-lo, el simbolisme que representa per cada escola, el moviment organitzatiu entre alumnes, mestres i famílies. Totes això culmina amb la voluntat de crear una cercavila de passeig del capgròs en les festes majors del poble.

Iniciem el projecte a FEDAC Cerdanyola

Amb aquest projecte s’estima poder crear i celebrar mil situacions dins l’àmbit educatiu. Tot procés comença per la tria de què es farà aprofitant el lideratge de la figura de l’AIP (Agent Impulsor de la Participació).

A FEDAC Cerdanyola la mestra Xantal Brisa, l’AIP del nostre centre, s’ha encarregat de gestionar la relació alumnes – escola dins d’un ambient democràtic i s’ha encarregat de liderar una assemblea d’alumnes per debatre quin personatge serà.

Posteriorment, les accions sobre el projecte Capgròs recauen en els mestres i tutors de les diferents matèries. És important fer el projecte el màxim de transversal possible. La importància de treballar en una globalitat dona la capacitat de poder treballar un tema concret des de diferents perspectives pedagògiques i això sempre és enriquidor.

Oberts a l’entorn

El capgròs no tan sols ha de ser un element de festa per l’escola i el personatge que defineixi cada escola, sinó també ha de suposar una obertura i coneixença a l’entorn, al barri, a la ciutat. Un dels reptes que es treballen a les escoles FEDAC dins de l’àmbit de la comunicació és, OBERTS, ja que amb el projecte capgròs volem fer realitat aquest repte.
Tot projecte té una data de finalització. Des de +Art a les escoles s’ha pres la voluntat de presentar els 25 capgrossos FEDAC a la trobada d’alumnes de 5è que cada any se celebra a ß. Enguany el 27 d’abril serà un moment especial i festiu on cada escola presentarà el seu capgròs, gegant o gegantó i farà honor a la seva tria i història. S’espera que sigui una experiència memorable per tots i totes les assistents a la trobada. No cada dia es reuneixen 25 capgrossos diferents.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website