Donem resposta als reptes del món actual
Cervantes, 5-15 - Cerdanyola del Vallès
936 920 884
El passat 24 de gener de 2024 es va organitzar el I Congrés Internacional de Drets dels Infants i Safeguarding de Diktya Foundation. Mestres de la nostra escola vàrem assistir per poder seguir amb la tasca de sensibilització i conscienciació sobre drets amb els nostres infants i joves, subjectes de drets.
Diktya Foundation és una fundació sense ànim de lucre dedicada a protegir i promoure els Drets de la Infància segons la Convenció de les Nacions Unides de 1989. Impulsa diverses iniciatives, com la denúncia i seguiment de vulneracions dels drets infantils, sensibilització social, promoció de la participació infantil, defensa dels drets humans i la formació sobre aquests temes. També ofereix assessorament, observa polítiques públiques i treballa en àrees relacionades com l’emprenedoria i el desenvolupament de talent.
La seva missió és crear una societat on els drets dels infants siguin prioritaris, treballant en xarxa amb altres organitzacions, mentre que la seva visió és ser un referent en polítiques de safeguarding i un agent actiu en la supervisió d’aquestes polítiques en institucions públiques i privades.
La jornada va constar de varies xerrades formatives amb figures de reconeixement com Luis Pedernera, vicepresident del Comitè de les Nacions Unides sobre els drets dels infants o Jorge Cardona, membre del Comitè de Drets dels infants de les Nacions Unides. A més, es van establir diferents panells formatius de diàleg amb temàtiques diverses però amb un objectiu comú: remar a favor dels drets dels infants.
L’educació dels nostres infants i joves recau en la família, l’escola, les amistats, el monitoratge d’activitats esportives i de lleure… Són molts els agents que eduquen i que desenvolupen tasques amb els nostres infants i joves. És per això que cal un treball en xarxa, implicant-nos en l’educació de manera directa i promovent el respecte pels seus drets.
Des de FEDAC Cerdanyola seguim treballant en favor dels drets dels infants i joves, amb l’objectiu que siguin coneixedors i puguin vetllar per a què cap dels seus drets sigui vulnerat. Busquem que tots els nivells treballin, al llarg del curs, al voltant dels drets i cada vegada més els integrin en el seu dia a dia, participant de les seves decisions, resolent conflictes sense discriminar ningú, ajudant els companys i companyes quan ho necessiten…
A la nostra escola estem molt conscienciats amb aquesta defensa de drets i preguntem, de manera directa, quins temes els preocupen. Així s’intenta donar resposta mentre assegurem la no-vulneració dels seus drets, començant pels drets més bàsics com poder accedir a menjar saludable, beure aigua, tenir identitat de gènere, viure en família, tenir un habitatge o que es respecti la cultura i les tradicions de tothom. Sembla molt evident, però actualment els drets dels infants no són respectats en totes les societats i les polítiques d’infància no sempre els asseguren.
Sense anar més lluny, el passat 30 de gener vam celebrar a el DENIP (Dia Escolar de la No-Violència i la Pau). Aquell dia, infants i joves van poder debatre sobre els conceptes de pau i de no-violència relacionats amb els seus propis drets i van prendre consciència de com aquests drets no s’asseguren arreu del món. Vam poder comptar amb la presència de la periodista Ester Escolán, del suplement Criatures del Diari ARA, qui va compartir temps i espai amb alumnes i docents de la nostra escola, aprofundint en el debat i la celebració del dia. Us deixem enllaçada la notícia.
A l’escola, els conflictes armats actuals són temes recurrents de discussió. Des de l’últim enfrontament a Gaza fins al conflicte d’Ucraïna, els alumnes de tots els nivells educatius participen activament en debats i reflexions sobre aquestes qüestions. La Laia Garcia, estudiant de 3r d’ESO, destaca com el país on neixes pot condicionar-te. La Mariona Peiró, de tercer de primària, opina que les guerres són innecessàries i destaca la complexitat quan afecten famílies separades per fronteres.
La participació en el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau ressalta la importància de promoure la pau, l’enteniment i la resolució de conflictes de manera constructiva des d’una edat primerenca. Els estudiants expressen el seu compromís mitjançant frases inspiradores i manifestos per la pau, reconeixent que el canvi comença amb ells mateixos. El treball per fomentar un entorn pacífic es realitza de manera transversal a través de programes com el Happy Force i l’Escolta’m, i també s’aborda el respecte a la diversitat cultural i els drets dels infants.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola