Donem resposta als reptes del món actual
Cervantes, 5-15 - Cerdanyola del Vallès
936 920 884
Una de les activitats d’aprenentatge més complerta i que més ens preocupa com a docents i com a pares/mares, és l’adquisició d’un bon hàbit lector. La lectura ens permet descobrir mons, aprendre, ampliar vocabulari, incentivar la imaginació… Però com ho fem per tal de fomentar la dinamització de la lectura i que no acabi sent quelcom odiós que els infant i joves no volen practicar?
Està clar que cada cas és un món i segur que si parleu amb els mestres dels vostres infants us podran orientar de forma més personalitzada, però us fem alguns apunts que potser us poden ser d’utilitat.
En primer lloc, la lectura és un plaer. Aquesta és una de les frases que més repetim els adults, però és així com la viuen els nostres infants? Aquesta és la clau per fomentar la dinamització de la lectura i generar bons lectors. Per això cal que tinguem present que el moment de llegir ha de ser relaxat i el més lliure possible.
Cal que deixem que els infants triïn els llibres que volen llegir, tal i com fem els adults, i que puguin canviar de llibre si no els enganxa, com també ens permetem els adults.
Ara estareu pensant, un llibre no és pas barat!!! Doncs optem per anar a la biblioteca, fer intercanvi amb els amics o potser també podem recuperar algun llibre de la nostra infància i fer una lectura compartida, segur que els hi fa gràcia veure què fèieu vosaltres quan éreu petits.
Recordem també que no hi ha gèneres bons o dolents. Tot i que està clar que cal seguir les recomanacions per edats i que segurament hi ha temàtiques o llibres més adequats que altres, qui ha dit que no podem llegir còmics? O poesia? Oferir als nens/es un ventall ampli de possibilitats, ens assegura trobar allò que els agradi. I no hem de tenir por a investigar amb ells, descobrir i arriscar-nos. Ens poden sorprendre molt gratament.
Hem dit que el moment de la lectura no ha de ser deures i que ells l’han de gaudir, per tant, és un bon moment per compartir en família. La lectura en veu alta per part d’un adult és una de les millors pràctiques que hi ha, amb ella no només estàs regalant el teu temps, que és el més preuat pels nostres fills/es, sinó que també estàs exercint de bon model lector.
Si a sobre perdem la vergonya, fem veus i riem plegats la diversió i el temps de qualitat en família estan assegurats i els hi demostrarem que llegir realment és un plaer. El fet de que sigui l’adult qui llegeix, els permet concentrar-se en la història, sense esforços per desxifrar, també els obre la ment a aventures, personatges… Potser fins l’endemà no sabrem què els hi passa, això crea expectatives i podrem aconseguir que siguin ells els que no perdonin l’estoneta de lectura compartida.
Un punt important és que el moment de lectura per plaer no es transformi en un examen. Per tant, podem deixar moments de lectura personal, en que l’adult també aprofita per llegir, recordeu la importància de ser un bon model. Si el que volem és saber com llegeixen, podem triar un llibre amb personatges, els còmics són un bon aliar, i cadascú fa una veu, o llegir una pàgina cada un però sense que se sentin jutjats. A l’hora dels deures ja hauran de llegir amb la finalitat única de treballar, però intentem que aquests no siguin els únics moments.
A part de la biblioteca, al nostre municipi comptem amb una bona xarxa de llibreries, algunes especialitzades en literatura infantil. També poden ser un bon referent, igual que quan comprem roba anem, provem, preguntem… anem a les llibreries a la recerca de tresors literaris i deixem-nos aconsellar pels llibreters que són grans especialistes.
Per acabar, no perdem els bons costums, qui no recorda amb enyorança el conte de bona nit? Qui diu que aquest moment s’ha de perdre amb els anys? Potser el podem modificar, adaptar….
I el consell més important, llegiu, llegiu molt, llegiu per plaer també vosaltres. De vegades històries més simples, d’altres més profundes, i compartiu impressions amb els vostres fills/es, vosaltres sou el seu millor al·licient.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola