Cervantes, 5-15 - Cerdanyola del Vallès

936 920 884

Escacs a l’escola, una jugada mestra

Escacs a l’escola, una jugada mestra

“Escac i mat” és sinònim de victòria. En els escacs educatius que els infants i adolescents treballen a les escoles, la victòria es tradueix en l’adquisició de múltiples habilitats. Això sí que es guanyar la partida amb una bona jugada mestra!

La pràctica dels escacs ajuda a desenvolupar habilitats en els nens i nenes quan es comença a dur a terme durant l’edat escolar.

Està demostrat que la pràctica d’aquest joc durant l’escolarització dels infants afavoreix el desenvolupament cognitiu, la capacitat de concentració, la resolució de problemes i la presa de decisions.

Quan els nens i nenes comencen a treballar aquest joc a l’aula, es veu com aprenen a partir de l’error, mostren una motivació per continuar aprenent i desenvolupen una responsabilitat i empatia envers els companys. A més a més, es treballa la perseverança per seguir aprenent i millorant. Alhora, gràcies a tots aquests beneficis, és una ajuda per aquells alumnes que puguin necessitar suport en els aprenentatges. Per tot això, la introducció progressiva dels alumnes en l’aprenentatge d’aquest joc els condueix a la victòria, ja que tots aquest àmbits que es desenvolupen són beneficis que estan adquirint mitjançant el joc i sense adornar-se que ho estan assolint.

Per què treballar-lo a l’escola?

Tenim la certesa que la pràctica dels escacs ajuda a desenvolupar moltes habilitats ja que és una eina didàctica pedagògica que ens permet que els nostres alumnes desenvolupin les intel·ligències múltiples i treballin els valors des d’una vessant lúdica i motivadora.

A les nostres escoles, hem apostat pel projecte eskcmat. Gran part del nostre equip docent s’ha format en aquesta didàctica, i  aquest curs 21-22, hem iniciat els Escacs Educatius com una activitat complementària dins de l’horari escolar. Aquesta proposta forma part dels nostres projectes diferenciadors on apostem per la innovació i la qualitat educativa de la nostra institució.

Què en pensen els alumnes?

Els nostres alumnes ens han fet arribar aquests pensaments sobre els beneficis que els aporta treballar escacs a l’aula:

“Si trepitjo les rajoles de la cuina en diagonal soc un alfil” Mariona Peiró Guijosa – 1r A 

“M’agraden els escacs, perquè aprenc a l’escola i practico a casa amb la família. I són moments que estem junts” Pol Mongay Gómez – 3r A

“Amb els escacs saps veure les coses de diferents maneres i estàs més segur del que fas” Núria Márquez Blasco – 5è B

“És un joc molt divertit, treballem molt la concentració i el càlcul. Acabes sent més ràpid a l’hora de pensar” Laia García Carbajo – 1r E.S.O. B

Sense cap dubte, els Escacs Educatius han arribat a l’escola FEDAC Cerdanyola com una jugada mestra per al nostre projecte educatiu #avuixdemà.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website